Mechanisch speelgoed, gelakt en lithografisch, 1900-1960

BeschrijvingDe verschillende generaties jongens van de Bernimolin-familie hebben duidelijk genoten van mechanisch speelgoed. De gekochte set bevat meer dan 50 items die kunnen worden onderverdeeld in 3 grote categorieën: treinen met veermotoren en accessoires, opwindbare auto’s en figuren, en tot slot stoomspeelgoed. Dit zijn gelakte en lithografische metalen speelgoed, voornamelijk gemaakt in Duitsland. Hieronder staan de belangrijkste stukken beschreven.
In de set vindt u bijvoorbeeld een grote locomotief en bijbehorende wagons op schaal 1/32 (modelspoorwegschaal 1) uit de periode 1900-1914 van de Duitse producent Bing en zijn subcontractant Carette & Cie. Ook op schaal 0 (1/43,5) is vertegenwoordigd met een mooie groene locomotief en wagons van Bing (rond 1902), de zeer zeldzame “Süd Express” personenwagon van Märklin, verschillende Hornby-treinen (1935-1960) en 3 handgeschilderde Märklin-stations daterend van voor de Eerste Wereldoorlog.
We blijven in de periode 1900-1915 met verschillende mechanische modellen die in beweging konden worden gezet met behulp van een kleine stoommachine: een kleurrijke windmolen en een watertoren met fontein zijn de mooiste elementen.
Tot slot eindigen we in de jaren 1950 met verschillende opwindbare auto’s en figuren, gemaakt van lithografisch blik. Onder de mooiste voorbeelden bevindt zich een grappige jongen die een kist duwt van het merk Gescha, de “Hell-Racer”, een mintgroene futuristische auto van Schuco en de vrij zeldzame Volkswagen Kever Cabrio 359 van Kellerman. Deze laatste werden geproduceerd in West-Duitsland en zijn voorzien van de vermelding “Made in US Zone Germany”.
Aankoopdatum2022