Culturele activiteiten van de Vrienden

3de trimester 2023

  • Tuinfeest in het Jubelpark

    Conferentie in het paviljoen der Menselijke Driften

    Dinsdag 29 augustus

    Het paviljoen der Menselijke Driften, ook bekend als het Horta-Lambeaux paviljoen, is een neoklassiek gebouw ontworpen door architect Victor Horta in het Jubelpark. Hoewel het gebouw er klassiek uitziet, toont het de Art Nouveau-start van de jonge Victor Horta. Het wordt de permanente thuisbasis van het marmeren reliëf “De Menselijke Driften” van Jef Lambeaux.


  • « Excursie: Hasselt »

    Donderdag 21 september

    We beginnen de dag met een bezoek aan de Japanse tuin. Het is een van de grootste toeristische attracties van Limburg en trekt een groot aantal natuurminnende toeristen. De belangrijkste missie is het promoten van de Japanse cultuur in België en omstreken. In de namiddag maken we een historische rondleiding door de stad en bezoeken we de kathedraal, de Grote Markt en zijn Mosaanse stijl (de tegenhanger van de Brabantse stijl), het oude stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. We ontdekken ook de Jenever Man (tegenhanger van Manneke Pis), de wijk van de twee torens en tot slot het pittoreske Hasselt met zijn binnenpleinen en/of impasses.


  • « Bibliotheek van het Conservatorium »

    Donderdag 28 september

    De bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Brussel is zowel kwalitatief als kwantitatief een van de grootste collecties muzikaal erfgoed in België. Het heeft bijna 5 km aan rekken en herbergt voornamelijk handgeschreven en gedrukte partituren. De oudste documenten dateren uit de 15e eeuw. De rondleiding zal enkele van de schatten van dit erfgoed onthullen, van autografe manuscripten van Carl Philipp Emanuel Bach en Georg Philipp Telemann tot uitzonderlijke documenten van Constance Mozart, Maria Malibran, Gioacchino Rossini en bekende Belgische componisten zoals Joseph Jongen en Paul Gilson.


  • « Maison Hannon »

    Donderdag 12 en zondag 22 oktober

    Het Maison Hannon is een van de meesterwerken van de Art Nouveau in Brussel en combineert de Belgische Art Nouveau met de Franse Art Nouveau in een dromerig, symbolistisch universum. Het werd gebouwd op de hoek van de Brugmannlaan en de Verbindingslaan in Sint-Gillis en werd in 1902 gebouwd in opdracht van Marie en Edouard, het echtpaar Hannon wiens naam het draagt, door hun bevriende architect Jules Brunfaut.


  • « Josef Hoffman : in de ban van schoonheid »

    Nocturne: donderdag 19 oktober // Bezoeken: donderdag 9 en zaterdag 18 november

    Deze overzichtstentoonstelling, de eerste die in Brussel aan Hoffmann is gewijd, wil een diepgaandere analyse bieden van de idealen van de kunstenaar en hoe ze evolueerden. De tentoonstelling bevat een reeks bekende werken en een aantal zeldzame stukken uit privécollecties. Het verslag is doorspekt met biografische details en nieuwe analyses van eerder verwaarloosde aspecten die ons begrip van deze centrale figuur in het moderne design verdiepen. Deze tentoonstelling is een unieke kans om een kunstenaar te ontdekken die schoonheid zag als een essentieel element in individuele en sociale transformatie.


  • « Wanneer estaminetten het verhaal van Brussel vertellen »

    Donderdag 28 en zaterdag 30 oktober

    Maak een wandeling en ontdek oude cafés, of ze nu folkloristisch of ongewoon, luxueus of populair zijn: ze vertellen het verhaal van de stad, van veranderende smaken en sociale gewoonten, en hun decor weerspiegelt belangrijke architecturale trends en mode… Een verfrissende stop zal je toelaten om de sfeer te proeven!


  • « Georgië, een geschiedenis van ontmoetingen »

    Donderdag 23 en zaterdag 25 november

    Ons museum organiseert een erfgoedtentoonstelling over de cultuur, geschiedenis en kunst van Georgië sinds de neolithische periode. Op het kruispunt tussen Oost en West, doorkruist door handelsroutes die verbonden zijn met de Zijderoutes en het voorwerp van de ambities van de grote mogendheden die Georgië altijd hebben omringd, is Georgië een plaats geweest van ontmoetingen en uitwisselingen die zijn cultuur hebben gevoed. De geritualiseerde kunst van de tafel en de verfijnde keuken dienen als uitgangspunt voor de tentoonstelling. Metaalwerk – goud en brons – zal ook een cruciale rol spelen in de tentoonstelling. Vanaf de Bronstijd ontwikkelden Georgische goudsmeden stukken van ongekende delicatesse en weelde.


  • Het museum onder de loep

    « Wijn en voedsel »

    Donderdag 7 december

    De kunst van het banket, de rol en plaats van ambachtslieden, de rijkdom en armoede van voedsel: wat is ons culinaire en oenologische erfgoed sinds het einde van de Late Oudheid? Kom en ontdek : Aquamanille, sardineschep in olie, kruideniersbord, drageoir en majolica, en ander mooi servies… We beëindigen onze serie over de plaats van voedsel en wijn in de collecties van het MRAH, en na een blik op de perioden van de Oudheid en de Middeleeuwen nemen we dit kwartaal de periode van de Renaissance via de Barok tot de Art Nouveau collecties (en de Wolfers winkel) onder de loep.