Skip to content

Onze Vereniging

Het Kunst en Geschiedenis Museum bezit heel belangrijke collecties die met de jaren en wegens te korte begrotingsmiddelen steeds moeilijker te restaureren zijn.

Dank zijn uw steun en donaties kunnen de Vrienden van de Musea deelnemen aan de restauratie van bepaalde kunstwerken, aan het aanwerven van nieuwe objecten of nog aan de renovatie van bepaalde zalen.

Met lid te worden van de Vrienden krijgt u driemaal per jaar ons programma met culturele activiteiten die doorgaan in het museum maar ook in andere tentoonstellingen in Brussel of elders in België.

Naast deze activiteiten organiseren wij ook 3 uitstapjes, telkens op een donderdag, in een Belgische stad afwisselend in Vlaanderen of Wallonië. Die dagen gaan wij op zoek naar ons nationaal cultureel erfgoed: kerken, belforten, kastelen, tuinen, abdijen, lokale musea en andere talrijke en vaak onverwachte plekken.

Voor elk van die uitstapjes zorgen wij voor rondleidingen van hoge kwaliteit, met ervaren gidsen die graag hun kennissen delen.

Om deel te nemen aan de culturele activiteiten van de Vrienden, volg onderstaande link.

Geschiedenis

In 1908 is België één van de snelst groeiende industriële landen ter wereld. Dit industrieel succes, gekoppeld aan het belang dat de Belgen altijd hebben gesteld in kunst en cultuur, geeft aanleiding tot de geboorte van de Vereniging van de Koninklijke Musea van de staat

Prins Albert, de latere koning Albert I, wordt de erevoorzitter. Deze stichting wenst de grootste mecenassen en kunstliefhebbers bij elkaar brengen.

Helaas, onderbreekt de eerste Wereldoorlog dit merkwaardig initiatief.

In 1974 geeft Pierre Solvay, gulle filantroop en verzamelaar, terug leven aan het project en creëert een nieuwe vereniging: De Vrienden van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Pierre Solvay was gedurende vele jaren voorzitter van die vereniging. Hij was omringd door franse- en nederlandstalige mannen en vrouwen met de gezamenlijke wens om de collecties verder uit te breiden en te verbeteren in dit in nauwe samenwerking met de conservators.

De huidige voorzitter is Gravin Boël.